Generaties ontmoeten (mondelinge geschiedenisproject)

Geheugen Collectief startte in verschillende scholen over heel Vlaanderen mondelinge geschiedenisprojecten op waarbij de historici van Geheugen Collectief de leerlingen begeleiden bij het afnemen van interviews en het omzetten van dit interview naar een zelfgemaakt filmpje. Zo maken de leerlingen zelf geschiedenis.

De ontmoeting tussen verschillende generaties is in deze tijd meer dan nodig. Daarom begeleidt Geheugen Collectief scholen bij mondelinge geschiedenisprojecten over allerlei onderwerpen. De Tweede Wereldoorlog, migratie, de positie van de vrouw, arbeid en vrije tijd, … Er zijn talloze thema’s waarbij jongeren van vandaag via de getuigen van gisteren de geschiedenis kunnen herbeleven en leren begrijpen.

In een workshop geven onze specialisten mondelinge geschiedenis de leerlingen een historische achtergrond mee en leren ze hen de praktische knepen van het interviewen. Na de workshop gaan de leerlingen zelf op pad. Ze maken een afspraak met hun getuige, nemen het interview af en schrijven het volledige gesprek uit. Als tweede luik van het project, kunnen de leerlingen met het verhaal van hun getuige aan de slag. In een extra workshop leren we de jongeren hoe ze van hun interview een heuse ‘documentaire’ kunnen maken met Windows Movie Maker. Dit programma kan gratis gedownload worden en is een eenvoudig en gebruiksvriendelijk programma om van eigen filmpjes, foto’s, geluid en muziek een leuk geheel te maken.

Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie.